Im Kontrast zu den sonst nicht rauchigen Single Malts von Glendronach wurde hier für das Mälzen stark getorftes Malz verwendet. Die Reifung erfolgte zunächst in Ex-Bourbonfässern. Vor der Abfüllung mit 46 % Vol. wird der Whisky noch in Oloroso und Pedro Ximenez Sherry Fässern gefinished. Es ist ein ausgewogener rauchiger und fruchtiger Whisky.
Tasting Noten der Brennerei:
Nose: A delightful aroma of ripe gooseberreis dusted with cinnamon sugar combines with a contrasting crisp citrus twist. The delicate peat influence gives a smouldering charred wood character filled with freshly ground barley and hints of vanilla toffee.
Palate: Vibrant oak spices and floral heather honey develop to rosehips and barley sugars, all warmed by a touch of white pepper. Subtle peat notes complement the palate by giving a delicate depth and dryness of glowing campfire embers.
Finish: A unique marriage of crisp fruit and barley-laden Highland characteristics surrounded by gentle peat smoke, intriguingly reminiscent of heather burning in the distant glens.